Φωτοβολταϊκά συστήματα σε 50 σχολικά κτίρια του Δήμου Θεσσαλονίκης
Περιγραφή του έργου
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέσω του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σε κτιριακές εγκαταστάσεις σε δώματα και στέγες κτιρίων (ΦΕΚ Β’ 2317/10-8-2012), ολοκλήρωσε το καλοκαίρι του 2016 την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 490 kWp. Ειδικότερα, το έργο περιελάμβανε την τοποθέτηση 48 Φ/Β συστημάτων ισχύος 10KWp και 2 συστημάτων ισχύος 5KWp σε στέγες και δώματα σχολικών κτιρίων. Στο χάρτη που ακολουθεί φαίνεται η γεωγραφική διασπορά των συστημάτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
Η επιλογή των κτιρίων έγινε με βάση την θέση, τον προσανατολισμό και την ελεύθερη επιφάνεια του κτιρίου προκειμένου να εξασφαλιστούν οι βέλτιστες συνθήκες εγκατάστασης και λειτουργίας των αντίστοιχων Φ/Β συστημάτων.
Κάθε εγκατάσταση περιλαμβάνει τα φωτοβολταϊκά στοιχεία, τους μετατροπείς ισχύος από συνεχές σε εναλλασσόμενο ρεύμα, το µετρητικό – καταγραφικό σύστηµα για τις µετρήσεις των συστηµάτων µετά την εγκατάσταση, την ηλεκτρονική πινακίδα με τις πληροφορίες της εγκατάστασης στον χώρο της εισόδου του κτιρίου, την αντικεραυνική προστασία καθώς και όλες τις απαιτούμενες καλωδιώσεις και τις ηλεκτρικές συνδέσεις των συστημάτων μεταξύ τους, μέχρι και την τελική διασύνδεση της εγκατάστασης στο δίκτυο της ΔΕΗ.
Η αναμενόμενη ετήσια παραγόμενη ενέργεια κατά τη φάση της μελέτης είχε εκτιμηθεί σε περίπου 656 ΜWh (αντιστοιχεί σε περίπου 1.904.140 kWh πρωτογενή ενέργεια), ενώ η αναμενόμενη αντίστοιχα μείωση εκπομπών CO2 είχε εκτιμηθεί σε περίπου 650 τόνους CO2.
Συγκεντρωτικά, για τα 50 εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά, η παραγωγή ενέργειας από την σύνδεση των συστημάτων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 ανήλθε σε περίπου 500 MWh ενώ αντίστοιχα οι εκλυόμενες εκπομπές CO2 που αποφεύχθηκαν από τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών εκτιμώνται σε περίπου 497 tn.
Μηνιαία απόδοση για τα έτη 2016 και 2017
Η μηνιαία απόδοση των εγκαταστημένων συστημάτων για τα έτη 2016 και 2017 φαίνεται στα παρακάτω γραφήματα.